петак, 23. март 2012.

RAZNI IZVOĐAČI: Putnik 2 (Slušaj najglasnije, 2012)

Nakon gotovo 4 godine, pristigao je nastavak sjajne kompilacije "Putnik" koju je uradio Subotičanac Edvard Halas. U međuvremenu je potpuno upregnuo sve kreativne adute u vlastiti studio Balans gdje su snimljene skoro sve predstavljene kompozicije, a na njoj je okupio 14 izvođača mahom iz Vojvodine i Srbije.

Za razliku od prve kompilacije koja je većinom bila orijentirana u akustičnom i šansonjerskom izrazu, ovdje se obilno radilo na atmosferičnosti, post-rocku i tvrđim alternativnim/ indie oblicima rocka s blagim primjesama nu-metala. Otprilike i po tom redosljedu se razvijaju i skladbe - uvodni instrumentali "/ /" (NENAD NENAD) i "Exp. Najlepšoj među lastavicama" (IVAN ČKONJEVIĆ) donose eksperimentalne gitarističke solo ekspresije, "Fly by" (BALANS) klasični melodičan tremolo post-rock, a onda slijede daleko čvršće rock pjesme koje su odreda pjevane.

Prva od njih je "Coagulated blues" (HTON) sa isprepletenim dionicama surf-gitare i progressivnog indie-rocka otprilike negdje poput The Chapman Family, dok su PARANORMALNI DŽUBOKS sa baladičnim post-rockom "Ponekad" jedini podsjetili na šansonjersku atmosferu prvog "Putnika". Vrlo lijepu pjesmu "Song for Ajrin" potpisuju SEVDAH YOUTH na tragovima Joy Division, Goribor i Crime And The City Solution sa valjajućim tempom nalik pomalo na ratničku koračnicu sa mješovitim vokalima i refrenom punim imperativa - 'umisli, osmisli, razmisli, promisli'.

A dalje slijede daleko tvrđe rokačine: FLUAT sa "Smrt dana" se predstavljaju kao križanac nu-metala i alternativnog rocka s podosta vokalnog growlanja, T.R.I. opet imaju neki prilično manijakalni new-wave/ post-punk stil nalik na rane Wire, a D ZOO su u pjesmi "Mračno je (feat. Rajahman)" napravili miš-maš hip-hopa i tromijeg alternativnog rocka otprilike poput nekih mekših kolaboracija sa soundtracka "Judgement Night". SABBATKA slijede također jedan lakši oblik nu-metala koji više naginje na alternativni rock s funk utjecajima Primus (sviraju veoma kompaktno i melodično), a pjesma "Eruption" je jedna od rijetkih otpjevana na engleskom jeziku. Žestoku alter-rokačinu s elementima punk-funk gitara pružaju OMLADINAC 11 sa otkačenom ženskom vokalisticom, LJUDSKE POTREBE su ovdje prisutne sa već ranije objavljenom "Metafora", jednom od uspjelijih skladbi s njihovog drugog albuma "Povratak u realno" (2012, Slušaj najglasnije), a naposljetku, tu je i jedan klasičan dance-rock, pjesma "Trag" sastava 3 ISPOD 0 u rangu funka Roxy Music i zagrebačke Boe, ovaj puta potkrijepljene sa vrlo lijepim linijama saksofona. Posljednja REPLIKA 42 u kompoziciji "Drug" prati onaj klasični ex-Yu new-wave stil kakvog su imali Azra, Parlament, a jedno vrijeme i Leb i sol početkom 80-ih. Elem, vrlo dobra svirka sa jazz-rock gitarom i plesnim tempovima.

Kompilacija kao takva, puna različitih bendova i izvođača, ovaj puta nije donijela neku konceptualnost kakvu je imao odličan prethodnik, a vjerojatno tome nije niti težio njezin sastavljač. Čini se da je jedina vodilja bilo predstavljanje studija Balans i njegovih tehničkih karakteristika koje su sasvim zadovoljavajuće što se tiče 'mekših' izvođača, no oni nešto 'tvrđi' i nabrijaniji na distorzije i riffove, ovdje baš i nisu prošli osobito.

                                                                                                                            ocjena albuma [1-10]: 7

                                                                                                                                   horvi // 16/03/2012 
  

Нема коментара:

Постави коментар